Dnes sú z veľkého množstva druhov kukurice u nás najznámejšie kukurica lahôdková, kukurica kŕmna a kukurica pukancová - popcornová (Zea mays convar. microsperma). Ďalšie druhy sa používajú aj pre okrasné a dekoratívne účely. Zo všetkých druhov však iba pukancová kukurica zahriatím puká
Prečo puká kukurica?
Často sa stretávame s touto otázkou. Odpoveď je: pretože obsahuje v priemere až 15% vody. Zahriatím sa voda mení na vodnú paru, ktorá tlačí na vonkajšiu šupku, ktorá obaľuje zrno kukurice až dovtedy, kým zrno nepraskne a vnútro nie je vytlačené von. Preto je dôležité aby sa kukurica skladovala v uzavretých nádobách a šupka nebola mechanicky poškodená.
POZOR NOVINKA
Kukurica Šampiňón-Loptička
, vyznačuje sa typickým tvarom v podobe loptičky alebo huby šampiňónu. Tento tvar pukancov je odolný voči olamovaniu v priebehu balenia a transportu. Vhodná na obaľovanie roztopenou cukrovou polevou. Vyrábame z nej sladké pukance.